ARG/

The Town of Leesbury

INTEROFFICE MEMORANDUM
DEPARTMENT OF PLAN REVIEW

TO: DCSM Holders and DPR & DATE: April 26,2019
Utilities Staff

MOM: William R. Ackman, Jr., P.E. RE: Interpretation regarding the
Director, Dept. of Plan Review practice of installing fire meters at

newly developed facilities within a
commercial building’s fire sprinkler system

Subject: Interpretation of DCSM Sections 2-150 as related to details WS-30,
WS-31, and WS-32

Prepared by: Director of Plan Review

In accordance with DCSM Section 1-420, the Director of Plan Review has the authority to interpret the
technical language of the DCSM for specific meaning and intent. Therefore, I (in coordination and
cooperation with the Director and Deputy Director of The Utilities Department) have determined that in
addition to the minimum requirements stated therein, the language in the above referenced DCSM
Sections shall be interpreted, as follows, to add clarity and flexibility to the DCSM.

The Department of Utilities has determined that the practice of installing fire meters at newly developed
facilities is not standard industry practice in order to monitor and bill for water used within a commercial
building’s fire sprinkler system. Because the Town is empowered to perform annual cross connection
compliance inspections that reveal plumbing changes that lead to water loss or theft the Utilities
Department recommends the following:

“Effective immediately, fire meters are not required for proposed developments as noted in Section 2-150
of the Town’s Design and Construction Standards Manual (DCSM) and as depicted in details WS-30,
WS-31, and WS-32. Plans under review prior to April 30, 2019 may continue to be designed with fire
meters as submitted, however engineers and developers are no longer obligated to design and install fire
meters for fire service lines. All plans submitted after May 1, 2019 shall not be required to design and
install fire service meters.”

Section 2-150 of the Town’s DCSM states that “Fire flow usage is free and in the event of excess usage of
water due to a fire, the customer will be issued a credit for the excess usage.” This section will be
removed and the applicable details will be edited during the upcoming DCSM revisions.



